Fakulti Sains komputer dan Matematik

Sarjana Sains Komputer

(Kerja Kursus)

PENGENALAN PROGRAM

Tujuan program ini adalah untuk menyediakan dan menyediakan graduan profesional untuk menonjolkan potensi dalam bidang Sains Komputer, memacu dan menggalakkan penerokaan ilmu berdaya saing dan inovatif dalam pembangunan pendidikan dan penyelidikan.

Pelajar yang mendaftar dalam program ini dikehendaki memenuhi empat puluh (40) kredit yang terdiri daripada kerja kursus, Projek Kolokium Pasca Siswazah dan disertasi. Disertasi diserahkan pada akhir program. Dalam beberapa program, pemeriksaan menyeluruh diperlukan.

PEO1 Berpengetahuan dalam Sains Komputer dan boleh menggunakan kemahiran pemikiran teknikal, saintifik dan kritis untuk sebarang penyelesaian pengkomputeran dalam pelbagai disiplin;

PEO2 Mampu meneroka peluang keusahawanan atau perniagaan yang melibatkan teknologi pengkomputeran, bekerja secara profesional, beretika dan mengikuti perkembangan sains dan teknologi komputer dengan mengamalkan pembelajaran sepanjang hayat;

PEO3 Mampu berkomunikasi secara berkesan dan peka terhadap isu dan tanggungjawab sosial serta mampu bekerja secara individu atau berpasukan; dan

PEO4 Menguasai kemahiran digital dan numerasi dan bersedia memikul peranan pemimpin dengan pengetahuan lanjutan Sains Komputer dalam pelbagai disiplin

STRUKTUR KURIKULUM

KURSUS TERAS PROGRAM
Pengurusan Projek Perisian CSS5014 (4 kredit)

Kursus ini mendedahkan pelajar kepada perancangan pengurusan projek, penilaian projek dan anggaran projek perisian. Pelajar juga akan belajar tentang pengurusan risiko, peruntukan sumber, pemantauan dan kawalan serta mengurus orang dan mengatur pasukan. Perbincangan projek akan diadakan pada akhir kursus di mana pelajar akan melaksanakan pengurusan projek perisian yang telah dipelajari.

Kursus ini memperkenalkan pelajar kepada teknik cara mengukur keberkesanan algoritma komputer. Pada permulaan kursus, pelajar akan diperkenalkan kepada pengetahuan tentang fungsi, hubungan hubungan, dan beberapa notasi termasuk notasi asimptotik, fungsi nilai sebenar dan logaritma. Pelajar kemudiannya akan didedahkan kepada aplikasi yang menggunakan tatatanda ini untuk menganalisis algoritma.

Kursus ini mendedahkan pelajar kepada teknologi Internet. Topik penting seperti komunikasi dan rangkaian Internet, rangkaian sensor, Internet of Things, keselamatan, pengukuran dan peering Internet diajarkan kepada pelajar.

Pembelajaran mesin prihatin dengan persoalan bagaimana membuat komputer belajar daripada pengalaman. Keupayaan untuk belajar bukan sahaja penting kepada kebanyakan aspek tingkah laku pintar, tetapi teknik pembelajaran mesin telah menjadi komponen utama dalam banyak sistem perisian. Kursus ini merangkumi kedua-dua teknik pembelajaran mesin yang mantap dan maju seperti Rangkaian Neural, Mesin Vektor Sokongan dll.

Kursus ini membincangkan kaedah umum yang digunakan dalam menjalankan penyelidikan. Gaya dan kaedah penulisan kertas cadangan penyelidikan turut dibincangkan. Selain itu, isu berkaitan sikap dan nilai profesionalisme sebagai penyelidik dan etika dalam penulisan dan penerbitan turut diketengahkan dalam kursus ini.

Kursus ini bertujuan memberi ruang kepada pelajar untuk menunjukkan kemahiran sosial, kerja berpasukan dan tanggungjawab dalam penganjuran kolokium pasca siswazah secara beretika, moral dan profesional. Selain itu, komunikasi lisan yang berkesan turut ditekankan melalui pembentangan individu kolokium yang dianjurkan.

Kursus ini membolehkan pelajar mengembangkan pengetahuan, kefahaman dan kemahiran yang diperlukan untuk menyelesaikan masalah dalam bidang berkaitan menggunakan kaedah saintifik. Ini termasuk merancang, melaksanakan dan membentangkan hasil/projek penyelidikan yang penting.

SYARAT KEMASUKAN

Syarat Am Kemasukan:

• Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Kejuruteraan Perisian) atau Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Informatik Maritim) dengan sekurang-kurangnya PNGK 2.75 daripada UMT;

ATAU

• Ijazah Sarjana Muda dengan Kepujian dalam bidang berkaitan dengan gred yang baik, ATAU PNGK 2.75/4.00 dan ke atas; daripada institusi tinggi yang diiktiraf oleh Senat;

ATAU

• Calon yang mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.50 juga layak jika mereka memiliki pengalaman kerja minimum lima (5) tahun dalam bidang berkaitan;

ATAU

• Sebarang kelayakan akademik lain yang setara dengan Ijazah Sarjana Muda dan memiliki pengalaman profesional berkaitan yang diiktiraf oleh Senat;

ATAU

• Lulus penilaian APEL yang dikendalikan oleh MQA dalam Sains Komputer untuk layak untuk kemasukan ke program peringkat Sarjana (Tahap 7, Rangka Kerja Kelayakan Malaysia)
    * Calon hendaklah mengemukakan Sijil APEL daripada MQA sebelum proses kemasukan

Syarat Am Kemasukan

• Calon antarabangsa yang memiliki kelayakan yang setaraf dengan Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer yang diiktiraf oleh Senat.

Keperluan Bahasa Inggeris

• TOEFL IBT dengan markah minimum 40; ATAU
  • TOEFL Essentials (Online) skor minimum 7.5; ATAU
    IELTS dengan jalur minimum 6.0.

Pelajar antarabangsa yang mendapat kelayakan akademik daripada institusi pengajian tinggi awam Malaysia yang diiktiraf oleh Senat dikecualikan daripada kelayakan Bahasa Inggeris.

YURAN DAN PEMBIAYAAN

Tempatan

Antarabangsa

Kos-kos tambahan

RM 10,240

USD 7,220

Ketahui lebih lanjut tentang penginapan dan kos sara hidup, serta kos tambahan am yang mungkin anda bayar semasa belajar di UMT.

Pembiayaan kerajaan

Anda mungkin layak mendapat kewangan kerajaan untuk membantu membayar kos pengajian. Lihat laman web kewangan pelajar di portal kerajaan

Biasiswa disediakan untuk kecemerlangan dalam aktiviti akademik dan kokurikulum, dan diberikan secara merit. Untuk maklumat lanjut tentang pelbagai anugerah yang tersedia dan untuk membuat permohonan lihat laman web biasiswa kami.

Email : arifah_hadi@umt.edu.my
Telefon: +609-668 3986 (pejabat)
+6014-833 3058 (telefon bimbit)

Maklumat Program:

Mohon sekarang di : http://gsea.umt.edu.my