Fakulti Sains komputer dan Matematik

Sarjana Sains

(Penyelidikan)

PENGENALAN PROGRAM

Sarjana Sains melalui Penyelidikan memberi anda peluang untuk mendapatkan pengetahuan dan pemahaman dalam penyelidikan lapangan pilihan anda. Anda boleh membangunkan kemahiran yang luas dalam bidang yang berkaitan:

• Sains Komputer
  • Sains Matematik

Pada akhir program, calon dikehendaki menyerahkan tesis kepada jawatankuasa peperiksaan

STRUKTUR PROGRAM

BIDANG PENGKHUSUSAN

Senarai pengkhususan dalam Sains Komputer:

• Sistem Komputer
  • Pangkalan data
  • Sistem Prestasi Tinggi
  • Pemprosesan imej
  • Pencarian Maklumat
  • Sistem maklumat
  • Multimedia
  • Kejuruteraan perisian
  • Teknologi maklumat
  • Algoritma dan Data
  • Komunikasi dan Keselamatan
  • Pengkomputeran Serentak, Selari dan Teragih
  • Grafik Komputer

Setiap calon PhD akan disusuli oleh sekurang-kurangnya dua penyelia yang berfungsi secara aktif sepanjang program PhD. Penyelia mesti mempunyai PhD. Penyelia utama adalah pekerja fakulti.

Sekolah Pasca Siswazah bertanggungjawab untuk memastikan penyelia luar dimaklumkan tentang peraturan dan peraturan yang mengawal program PhD.

Sekiranya calon PhD ingin bertukar penyelia, borang pertukaran penyelia hendaklah diisi. Kedua-dua bekas penyelia dan penyelia baharu mesti menandatangani borang tersebut. Borang akan dihantar ke Sekolah Pasca Siswazah yang akan menghantar kes ke fakulti untuk keputusan muktamad.

Tesis ini akan menjadi karya saintifik bebas yang memenuhi piawaian antarabangsa dari segi keperluan etika, tahap akademik dan kaedah. Peraturan mengandungi keperluan untuk tesis. Tesis di Fakulti Teknologi Kejuruteraan Lautan dan Informatik ditulis dalam bahasa Inggeris atau Melayu.

Baca tentang garis panduan tesis (dokumen penuh)
Baca tentang ringkasan garis panduan tesis
Muat turun templat tesis (dalam format perkataan)

Peperiksaan tesis (atau viva) ialah pembelaan tesis di hadapan pemeriksa dalaman dan luaran.

Baca tentang peperiksaan tesis

Anda mesti menyerahkan laporan kemajuan bertulis. Adalah menjadi tanggungjawab fakulti untuk memastikan laporan dihantar setiap semester oleh calon dan dinilai oleh penyelia. Apabila fakulti telah menerima semua laporan, satu rumusan akan disediakan dan dibincangkan dalam mesyuarat fakulti. Sebarang penyimpangan yang ketara daripada jadual calon atau perkara-perkara khas lain mesti dinyatakan dan dinyatakan dalam ringkasan.

Baca tentang penilaian kemajuan

All the related forms are available here. Note that some forms must be filled in online via student portal (read the manual guidelines on how to use the student portal).

Senarai pengkhususan dalam Sains Matematik:

• Algebra
  • Analisis
  • Matematik Pengiraan dan Pemodelan
  • Sains Keputusan
  • Persamaan Pembezaan
  • Matematik Kewangan
  • Matematik Kabur
  • Pemodelan Kabur
  • Sejarah dan Matematik Falsafah
  • Permodelan Matematik
  • Analisis Berangka
  • Operasi penyelidikan
  • Pengoptimuman
  • Perangkaan
  • Perangkaan Gunaan
  • Penyelidikan Operasi dan Pengoptimuman
  • Matematik Teori

SYARAT KEMASUKAN

Syarat Am Kemasukan:

• Ijazah Sarjana dari UMT atau mana-mana institusi tinggi lain yang diiktiraf oleh Senat; atau
  • Sebarang kelayakan lain yang setara dengan Ijazah Sarjana dan mempunyai bukti penyelidikan atau pengalaman kerja yang mencukupi yang diiktiraf oleh Senat; atau
  • Pelajar Sarjana Cemerlang dari UMT yang telah diluluskan penukaran; atau
  • Pemegang Ijazah Sarjana Muda kelas pertama atau yang setaraf dengannya daripada UMT atau mana-mana institusi yang lebih tinggi yang diiktiraf oleh Senat.

YURAN DAN PEMBIAYAAN

Tempatan

Antarabangsa

Kos-kos tambahan

Semester 1 RM 3460.00

Semester 2 & Seterusnya
RM 1,130.00

Semester Akhir RM 2,130.00

Semester 1 RM 4,830.00

Semester 2 & Seterusnya
RM 2,130.00

Semester Akhir RM 3,130.00

Find out more about accommodation and living costs, plus general additional costs that you may pay when studying at UMT.

Pembiayaan kerajaan

Anda mungkin layak mendapat kewangan kerajaan untuk membantu membayar kos pengajian. Lihat laman web kewangan pelajar Kerajaan

Biasiswa disediakan untuk kecemerlangan dalam aktiviti akademik dan kokurikulum, dan diberikan secara merit. Untuk maklumat lanjut tentang pelbagai anugerah yang tersedia dan untuk membuat permohonan lihat laman web biasiswa kami.

Email: sahrim@umt.edu.my
Phone: +609-668 3392 (office)
+6013-942 3450(mobile)

Maklumat Program: