Fakulti Sains komputer dan Matematik

Sains Marin

(Kerja Kursus)

PENGENALAN PROGRAM

Statistik memainkan peranan utama dalam kebanyakan situasi kehidupan sebenar. Daripada memahami ciri-ciri sistem kepada peramalan fenomena kompleks, penyepaduan statistik kepada pemodelan komponen-komponen sistem adalah benar-benar menuntut. Matlamat program ini adalah untuk memupuk pengetahuan statistik lanjutan bukan sahaja dalam sains marin dan oseanografi, tetapi juga dalam bidang lain. Anda akan menemui membuat keputusan bagi masalah kompleks menggunakan statistik lanjutan dengan bantuan pengaturcaraan komputer.

PEO1 : Berpengetahuan dan mempunyai pemahaman yang mendalam tentang statistik dalam sains marin dan bersemangat untuk meneroka bidang ilmu yang baru dan mencabar.

PEO2 : Mahir menggunakan teknologi komputer untuk menyelesaikan masalah statistik dalam sains marin secara kritis dan inovatif.

PEO3 : Mampu memimpin dengan amanah dan penuh beretika serta mampu bekerja dengan ahli pasukan secara profesional.

PEO4 : Keupayaan untuk menyusun idea, maklumat, dan data secara tetap dan dapat menyampaikannya dengan berkesan melalui penggunaan teknologi yang berkesan.

PEO5 : Keupayaan untuk mengenal pasti peluang dan keupayaan untuk membangunkan rancangan perniagaan berdasarkan pengetahuan dalam bidang statistik dalam sains marin.

STRUKTUR KURIKULUM

KURSUS TERAS PROGRAM

Kursus ini dipilih untuk mendedahkan pelajar kepada interaksi berasaskan penyiasatan tentang cara mengendalikan dan mentafsir data oseanografi yang merangkumi oseanografi fizikal, oseanografi biologi dan oseanografi kimia. Penguasaan ilmu ini amat penting bagi mempersembahkan hasil analisis yang menyeluruh dan cekap

Kursus ini membincangkan pengenalan siri masa, peramalan menggunakan Box-Jenkins, peramalan menggunakan pelicinan eksponen dan peramalan menggunakan model ARCH dan GARCH. Peramalan menggunakan rangkaian saraf menamatkan kursus ini.

Kursus ini membolehkan pelajar mendapat pengetahuan tentang model linear dan bukan linear untuk data marin dengan pendekatan yang sesuai.

Kursus ini membincangkan analisis data penerokaan (EDA) yang digunakan dalam bidang marin. Topik seperti andaian EDA dan teknik EDA dibincangkan. Kaedah dan syarat yang bersesuaian turut dibincangkan. Kursus ini juga membincangkan analisis data kategori yang digunakan dalam bidang marin. Topik seperti jadual kontingensi, model linear umum dan model untuk tindak balas multinomial dibincangkan. Kaedah dan syarat yang bersesuaian turut dibincangkan.

Kursus ini membincangkan kaedah umum yang digunakan dalam menjalankan penyelidikan. Gaya dan kaedah penulisan kertas cadangan penyelidikan turut dibincangkan. Selain itu, isu berkaitan sikap dan nilai profesionalisme sebagai penyelidik dan etika dalam penulisan dan penerbitan turut diketengahkan dalam kursus ini.

Kursus ini bertujuan memberi ruang kepada pelajar menunjukkan kemahiran sosial, kerja berpasukan dan tanggungjawab dalam penganjuran kolokium pasca siswazah secara beretika, moral dan profesional. Selain itu, komunikasi lisan yang berkesan turut ditekankan melalui pembentangan individu kolokium yang dianjurkan.

Kursus ini membolehkan pelajar mengembangkan pengetahuan, pemahaman dan kemahiran Matematik mereka yang diperlukan untuk menyelesaikan masalah dalam bidang berkaitan menggunakan metodologi saintifik. Ini termasuk perancangan, pelaksanaan dan pembentangan hasil projek penyelidikan yang penting.

SYARAT KEMASUKAN

Syarat Am Kemasukan:

• Ijazah Sarjana Muda (Tahap 6 Kerangka Kelayakan Malaysia, MQF) Sains (Matematik Gunaan) atau Sarjana Muda Sains (Matematik Kewangan) dengan Purata Nilai Gred Kumulatif (CGPA) minimum 2.75 daripada Universiti Malaysia Terengganu (UMT);

ATAU

• Ijazah Sarjana Muda (Tahap 6 Rangka Kerja Kelayakan Malaysia, MQF) Sains dengan Kepujian dan setaraf dengan sekurang-kurangnya PNGK 2.75 daripada institusi pengajian tinggi yang diiktiraf oleh Senat;

ATAU

• Lulus penilaian APEL yang dikendalikan oleh MQA dalam bidang berkaitan untuk layak untuk kemasukan ke program peringkat sarjana (Tahap 7, Rangka Kerja Kelayakan Malaysia, MQF)

* Calon hendaklah mengemukakan Sijil APEL daripada MQA sebelum proses kemasukan

* Calon hendaklah mengemukakan Sijil APEL daripada MQA sebelum proses kemasukan

Syarat Am Kemasukan

• Calon antarabangsa yang mempunyai kelayakan yang setara dengan ijazah Sarjana Muda Sains dan diiktiraf oleh Senat.

Keperluan Bahasa Inggeris

• Pemohon antarabangsa mesti mempunyai kelayakan bahasa berikut:
    • Ujian Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Asing (TOEFL) IBT dengan skor minimum 42; ATAU
    • Ujian Keperluan Bahasa Inggeris sebagai Bahasa Asing (TOEFL) dengan skor minimum 7.5; ATAU
    • Sistem Ujian Bahasa Inggeris Antarabangsa (IELTS) dengan skor jalur minimum 6.0.
  • Pelajar antarabangsa yang memiliki kelayakan akademik dari mana-mana universiti awam yang diiktiraf oleh Senat UMT boleh dikecualikan daripada syarat kelayakan bahasa.

YURAN DAN PEMBIAYAAN

Tempatan

Antarabangsa

Kos-kos tambahan

RM 11,140.00

USD 7,220
RM 17,810.00

Ketahui lebih lanjut tentang penginapan dan kos sara hidup, serta kos tambahan am yang mungkin anda bayar semasa belajar di UMT.

Pembiayaan kerajaan

Anda mungkin layak mendapat kewangan kerajaan untuk membantu membayar kos pengajian. Lihat laman web kewangan pelajar di portal kerajaan

Biasiswa disediakan untuk kecemerlangan dalam aktiviti akademik dan kokurikulum, dan diberikan secara merit. Untuk maklumat lanjut tentang pelbagai anugerah yang tersedia dan untuk membuat permohonan lihat laman web biasiswa kami.

Email : fnoor_hh@umt.edu.my
Telefon: +609-668 3341 (pejabat)
+6019-915 3910 (mobile)

Maklumat Program: