Faculty of Computer Science and Mathematics

Bagaimana akaun media sosial anda boleh digodam dan cara mengelakkannya?

Tahukah anda, media sosial adalah di antara medium pilihan untuk digodam? Antaranya adalah akaun ketua...

The post Bagaimana akaun media sosial anda boleh digodam dan cara mengelakkannya? appeared first on Root of Science.

Tahukah anda, media sosial adalah di antara medium pilihan untuk digodam? Antaranya adalah akaun ketua eksekutif syarikat Twitter, Jack Dorsey yang telah diretas dan membolehkan orang yang tidak dibenarkan menghantar tweet awam termasuk cercaan dan kutukan. Facebook turut digodam dimana penggodam telah mengeksploitasi perisian untuk mengakses 50 juta akaun pengguna dan mencuri token akses termasuk maklumat peribadi seperti jantina, agama, alamat e-mel, nombor telefon dan sejarah carian. Pelantar pesanan milik Facebook, WhatsApp juga tidak terkecuali dimana telah menemui pelanggaran keselamatan yang membolehkan penyerang menyuntik perisian intip di telefon melalui fungsi panggilan telefon aplikasi.

Selain daripada itu, penipuan berkaitan “diskaun – cermin mata hitam” di media sosial turut pernah berleluasa. Kejadian ini berlaku hasil dari penggunaan perisian malware yang menyiarkan iklan palsu ke akaun pengguna yang dijangkiti dan kemudiannya menandai rakan mereka dalam siaran tersebut. Tambahan pula jika siaran tersebut muncul dalam suapan rakan yang dipercayai, maka pengguna lebih terpedaya untuk mengkliknya yang akhirnya menjejaskan akaun mereka sendiri. Selain itu adalah ketika anda sedang melayari akaun media sosial dan terlihat rentetan catatan atau mesej yang bukan disiarkan oleh anda. Ditambah pula apabila anda menerima pesanan bahawa kata laluan akaun anda telah diubah, tanpa pengetahuan anda.

Cara untuk mengelakkan Akaun Media Sosial anda Digodam

Semua perkara yang dinyatakan tersebut, jika berlaku, ia pasti menyusahkan dan tanpa disedari, ia adalah tanda-tanda akaun anda mungkin telah diretas. Oleh itu, adakah anda mula merasa risau dengan sejumlah maklumat yang mungkin anda kongsikan secara sengaja atau tidak sengaja? Tambahan pula, media sosial adalah carian pertama bagi sesiapa yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai anda, rakan, keluarga termasuk penggodam. Oleh yang demikian, sekiranya digunakan tanpa berhati-hati dan skeptis, media sosial akan menjadi tempat yang berbahaya. Namun begitu, dengan beberapa tabiat dan amalan yang baik, anda dapat menjaga privasi anda sambil tetap menikmati rangkaian media sosial pilihan seperti Facebook melalui TUJUH (7) cara mudah:

1. Tetapkan Segalanya kepada Peribadi

Untuk keselamatan yang optimum, sebaiknya tetapkan semua tetapan ke “Kawan”, sehingga hanya orang yang anda kenali dapat melihat maklumat anda. Beberapa tetapan juga dapat ditandai sebagai “Hanya Saya” untuk menjadikannya benar-benar peribadi. Atau, anda boleh memilih untuk menunjukkan sesuatu kepada rakan yang dipilih sahaja.

2. Selamatkan Log Masuk Anda

Anda tidak boleh melakukan apa-apa mengenai tabiat penyimpanan media sosial yang tidak selamat, tetapi anda boleh melindungi kata laluan anda sendiri dengan menggunakan pengurus kata laluan. Idea lain yang baik untuk mengelakkan sesiapa sahaja mengakses akaun anda tanpa kebenaran anda adalah mengaktifkan pengesahan dua faktor.

3. Kawal Penandaan

Salah satu perkara paling sukar untuk menjaga privasi anda di media sosial ialah anda tidak mempunyai kawalan terhadap apa yang orang lain hantar. Sungguhpun anda mungkin tidak dapat menghapus gambar orang lain tentang anda atau mengeposkan tentang anda, anda masih dapat mengawal apa yang anda ditandai.

4. Susun Senarai Rakan Anda

Senarai rakan anda sebenarnya adalah pangkalan data terperinci mengenai orang yang anda kenali. Bagi mengelakkan indvidu asing melihatnya, anda boleh menyembunyikan senarai rakan anda dari semua orang kecuali diri anda sendiri, rakan anda yang ada, atau rakan yang terpilih.

5. Fahami Permintaan Rakan

Satu perkara yang tidak diketahui oleh ramai orang mengenai permintaan rakan ialah, sehingga anda mengesahkan atau memadamkan permintaan tersebut, orang itu akan dapat melihat maklumat mengenai anda di profil anda dan di suapan berita mereka.

6. Matikan Pengecaman Wajah

Salah satu perkara yang paling membimbangkan mengenai media sosial ialah menyimpan ratusan gambar wajah anda. Terdapat juga data sensitive lain yang disimpan oleh media sosial dan tanpa anda sedari telah meletakkan diri anda pada risiko kejuruteraan sosial dan pencurian identiti. Pertaruhan terbaik anda adalah memadam atau mengunci semua maklumat ini agar tidak ada yang dapat melihatnya melainkan anda.

7. Teliti semula Aplikasi Anda

Setiap kali anda mengambil bahagian dalam kuiz yang menyeronokkan, bermain permainan di media sosial, atau log masuk ke aplikasi menggunakan profil anda, anda sebenarnya memberi pihak ketiga akses kepada banyak data sensitif. Jadi berwaspadalah.

Kesimpulannya, tidak ada cara yang benar-benar selamat untuk menggunakan media sosial, namun dengan hanya mengubah tetapan yang dikongsikan, sedikit sebanyak akan dapat melindungi akaun anda semaksimum mungkin.

Rujukan:

  1. Major Hacks of Social Media Platforms – The Star
  2. Easy ways to secure facebook – VPN mentor
  3. Sumber featured images.

The post Bagaimana akaun media sosial anda boleh digodam dan cara mengelakkannya? appeared first on Root of Science.

Share the Post:

Artikel Berkaitan